אמסטרדם – תוצרת הולנד…
קטגוריה: טיסות לחו"ל, תאריך הוספה: 15.03.2018,
אמסטרדם היא עיר הבירה של הולנד והעיר הגדולה ביותר בה. בעיר חיים כ-850 אלף תושבים (2016) ובמטרופולין כולו מתגוררים למעלה מ-2.3 מיליון בני אדם. אמסטרדם מושכת אליה מיליוני תיירים בכל שנה, והיא אחת מערי התיירות המובילות באירופה.
אמסטרדם היסטוריה:
אמסטרדם נוסדה ככפר דייגים במאה ה-12. לאחר היווסד הכפר נבנה סכר על הנהר אמסטל. סכר זה נתן לעיר את שמה “אמסטל דאם” – הסכר על האמסטל. חרף היותה בירת הולנד והעיר החשובה במדינה, העיר קמה בשלב מאוחר יחסית, לאחר שערים כמו אוטרכט ורוטרדם כבר היו מבוססות באזור.
ב-27 באוקטובר 1275 קיבלה אמסטרדם פטור מתשלום מכסים. העיר קיבלה זכויות עירוניות בשנת 1300 או 1301, מגי ואן הנחוון – הבישוף של אוטרכט.
זינוק כלכלי ראשון נרשם במאה ה-14, כשאמסטרדם נקבעה כתחנת הגבייה של מכסי מעבר על משלוחי הבירה ממדינות זרות. הבירה היתה אז משקה פופולרי ואף היוותה תחליף למים המזוהמים. .כיום תושבי אמסטרדם עדיין מעדיפים בירה, שמחירה כמעט זהה למחיר בקבוק מים מינרליים.
במלחמת העולם הראשונה שמרה הולנד על מעמד נייטרלי, אך למרות זאת הכלכלה נפגעה קשות. לכן, פלישת הגרמנים להולנד בשנת 1940 היתה קלה ופשוטה. אמסטרדם שוחחרה מעול הגרמנים במאי 1945, ומכאן והלאה רוכזו כל המאמצים בשיקום הכלכלה.
בשנות ה-60 של המאה העשרים חזרה אמסטרדם לפרוח ולשגשג. הפריחה הכלכלית הביאה עמה פריחה אמנותית ותרבותית, והעיר הפכה לקוסמופוליטית והביאה אליה רבים מן הארץ ומחוצה לה.
בתחילת המאה ה-21 גדלה האבטלה באמסטרדם. כמו כן החלו חיכוכים בין ההולנדים לבין המהגרים הרבים שהגיעו לעיר החל משנות ה-80 של המאה ה-20. הירצחו של במאי הסרטים תאו ואן גוך החריף חיכוכים אלה והגביר את העוינות כלפי המיעוטים האתניים, ובעיקר כלפי המוסלמים. הולנד היא חברה באיחוד הארצות האירופאי, ומזה ב2002 הונהג בה השימוש במטבע האחידה – היורו.
אמסטרדם אטרקציות:
מוזיאון ואן גוך
מוזיאון ואן גוך (Van Gogh Museum) הוא מוזיאון הנמצא באמסטרדם שבהולנד. המוזיאון מוקדש ליצירותיו של האמן ההולנדי וינסנט ואן גוך ובני תקופתו, ומציג את האוסף הגדול ביותר של יצירותיו של ואן גוך. המוזיאון הוקם בשנת 1973. התצוגה המרכזית של המוזיאון מציגה את יצירותיו באופן כרונולוגי, תוך הצגת התקופות השונות בחייו של ואן גוך ואירועים שהשפיעו על יצירותיו. בין היצירות העיקריות של המוזיאון מוצגות אוכלי תפוחי האדמה, חדר שינה בארל, ואחד משלושת ציורי החמניות.
כתובת: Museumplein 6, מחיר: 18 אירו. כניסה חינם לבני 18 ומטה.
אתר אינטרנט: www.vangoghmuseum.nl
מוזיאון אנה פרנק (Anne Frank Huis)
זהו מוזיאון קטן, הממוקם במקום המחבוא של אנה פרנק ומשפחתה בימי מלחמת העולם השניה ומהווה אנדרטה מהפנטת עבור כל יהודי הולנד ושאר אירופה, שסבלו תחת המשטר הנאצי. המוזיאון כמעט תמיד עמוס במבקרים מכל העולם, ואם תעדיפו ביקור שקט יותר, נסו להגיע בשעות הבוקר המוקדמות או הערב.
אנה פרנק ומשפחתה הסתתרו בחלקו האחורי של הבניין במהלך מלחמת העולם השנייה עד שהוסגרו לידי הנאצים והובלו למחנות ריכוז. כל בני המשפחה למעט אבי המשפחה נרצחו בשואה. בעת שהותה במבנה כתבה אנה את יומנה, שהתגלה ופורסם לאחר תום המלחמה.
כתובת: Prinsengracht 267
אתר אינטרנט: www.annefrank.org
כיכר דאם
זהו המרכז ההיסטורי של אמסטרדם. הכיכר מלאה במבנים היסטוריים כמו הארמון המלכותי (Koninklijk Paleis Amsterdam), שנמצא בשימוש בית המלוכה ההולנדי, בו ניתן לבקר בתשלום. במרכז הכיכר נמצאת האנדרטה הלאומית, ומימין לארמון נמצאת הכנסייה החדשה (Nieuwe Kerk), אליה ניתן להיכנס ללא תשלום, אך לרוב יש בה תערוכות בתשלום. גם מוזיאון מאדאם טוסו הממוסחר והפופולארי, נמצא באחת הפינות של הכיכר.
מוזיאון נמו (אמסטרדם):
מוזיאון נמו הוא מוזיאון הלאומי למדע וטכנולוגיה, שכולל תצוגות אינטרקטיביות בנושאי מדע וטכנולוגיה, מיצגים שונים והפעלות אינטראקטיביות. מעבר לזה, הבניין דמוי הספינה הירוק, מרשים בפני עצמו ומציג ארכיטקטורה מודרנית במיטבה. בסמוך לו שחזור של הספינה אמסטרדם. בימין התמונה המוזיאון הימי של הולנד. מבנה המוזיאון תוכנן על ידי האדריכל רנצו פיאנו.
כתובת: Oosterdok 2
www.nemosciencemuseum.nl
רובע החלונות האדומים:
רובע החלונות האדומים, הקרוי De Wallen הינו מקבץ רחובות קטנים ואפלוליים, המהווים עדות חיה ל”איך אפשר למסד זנות ולהישאר בחיים”.
האטימולוגיה העממית טוענת כי עובדי הרכבת הראשונים לקחו איתם פנסים אדומים כאשר ביקרו בבתי בושת כדי שהצוות שלהם יוכל למצוא אותם במקרה חירום. עם זאת, הפולקלוריסטית ברברה מיקלסון רואה בטענה זו מופרכת. בביטוי “רובע החלונות האדומים” נעשה לראשונה שימוש בארצות הברית בסביבות 1890 לערך, והוא משקף את המנהג של הנחת אור אדום או עששית נייר אדומה בחלון, על מנת לסמן ללקוחות את אופיו של העסק.
שייט בתעלות אמסטרדם:
התעלות היפות של אמסטרדם, מהוות תפאורה נפלאה לזוגות אוהבים המחפשים רומנטיקה בעיר ההולנדית. בלילה הן יפות עוד יותר כשהן מוארות. לפי משרד התיירות ההולנדי, בין כל אלפי הבניינים שלאורך התעלות אין שניים זהים (אלא אם מחשיבים את ההשתקפות במים). הסוחרים העשירים שבנו את בתיהם לאורך התעלות היו קלוויניסטים אדוקים ודגלו בעיקרון “יופיה של בת מלך פנימה”, ולכן, מחשש קנאה ועין הרע, בנו בניינים עם חזיתות “עניות”. אולם דווקא משום כך נשמר ערכם האסתטי גם היום. הדרך הטובה להכיר את העיר היא לחקור את 4 התעלות העיקריות, שנחפרו בין השנים 1586 ו- 1612: סינגל (Singel), הרנחראכט (Herengracht), קייזרסחראכט (Keizersgracht) ופרינסנחראט (Prinsengracht).
אמסטרדם מה לאכול?
המטבח ההולנדי מצטיין ברכיבים עונתיים טריים ובאוכל מסורתי פשוט ומשביע. בשנים האחרונות הופכת הולנד לאחד היעדים הקולינריים המבטיחים באירופה עם יותר ממאה מסעדות עטורות כוכבי מישלן.
ארוחת הבוקר ההולנדית הטיפוסית היא Uitsmijter שהיא ביצת עין מטוגנת בהרבה שמן עם בייקון או האם והרבה לחם. בצהרים תמצאו כאן כמעט בכל מקום הרינג מעושן או את המרק ארווטנסום (Erwtensoep) שהוא מרק אפונה סמיך עם נקניק. תוכלו לאכול כאן גם הוטספוט (Hutspot), נזיד הולנדי העשוי מבשר בקר, תפוחי אדמה וגזר. ואל תשכחו בהולנד צריך לטעום עוד שני דברים שלא תמצאו בשום מקום אחר: הגבינות אדאם (Edam) וחאודה (Gouda).
מרכיבים עיקריים:
הרינג משובח שנמכר בדוכנים ברחבי העיר. אלה דגי הרינג צעירים המוגשים בלחמנייה או על קרטון עם הרבה בצל קצוץ. הפאלינג, גם הוא מרכיב יסודי בתפריט ההולנדי. בהולנד נוהגים לאכול בדוכני רחוב דג הרינג בשלמותו (הרינג הולנדי חדש, nieuwe haring; או מטיאס, Maatjesharing).
זהו צלופח מעושן וגם הוא נמכר בדוכנים. צלופח מעושן הנקרא פאלינג , מוגש חתוך עם
וופל הולנדי כולל ציפוי שוקולד וקרמל בחמאה מוגש בכיס קרטון. ציפס ומיונז,לפעמים ציפס עם דג מעושן. חמוצים על מצע ובצלחת חד פעמית.
נמל התעופה סכיפהול (Amsterdam Luchthaven Schiphol)
נמל התעופה סכיפהול הוא נמל תעופה השוכן כ-12 ק”מ דרומית-מערבית לעיר אמסטרדם בהולנד. הנמל הוא הגדול והחשוב במדינה, ואחד הגדולים והעמוסים באירופה ובעולם. הוא שוכן בגובה של 3.35 מטרים מתחת לפני הים, בין הערים אמסטרדם מצפון, הארלם והרלמרמיר ממערב, אלסמייר מדרום ואמסטלפיין ממזרח. הנמל משמש כבסיסן של חברות התעופה KLM ומרטינאייר.
שישה מסלולי טיסה משרתים את נמל התעופה סכיפהול. הקצר שבהם, המכונה “המסלול המזרחי” (Oostbaan) או “מסלול פוקר” (Fokkerbaan), שוכן בחלקו המזרחי של נמל התעופה, והוא המסלול שנסלל ראשון. ארבעה מסלולים הערוכים בצורת שבשבת מסביב ל”סכיפהול מרכז”, נסללו בשנות ה-60, במקביל להקמתו של בית הנתיבות.
המסלול השישי והחדש ביותר הוא “מסלול הפולדר” (Polderbaan) שנחנך בשנת 2003 צפונית-מזרחית לנמל התעופה. המסלול בכיוון דרום-צפון (18/36) ומקביל לשניים מהמסלולים האחרים.
המרכזי של הטיסות הנכנסות – Schiphol Plaza עשרות החנויות (שבין השמות המוכרים שבהן ניתן למצוא את H&M, The Body Shop, Leonidas, Esprit), פועלים גם מסעדות ובתי קפה (בהם בין היתר אפשר למצוא את בורגר קינג וסטארבאקס) וגם סופר.
אחרי ביקורת הדרכונים תגלו מבחר גדול של אפשרויות, רובן יימצאו בקומה העליונה. היצע הקניות עבור הנוחתים בשדה התעופה אינו גדול והפתרון עבורם יהיה לגשת ל- Schiphol Plaza. החנויות במרכז זה בו פתוחות שעות ארוכות מדי יום (07:00-22:00), עמדת המודיעין שבמקום תקל עליכם למצוא את החנויות המועדפות שלכם ולנצל היטב את הזמן שעומד לרשותכם.
סכיפהול זכה ביותר מ-120 פרסים במהלך השנים. דירוג סקייטראקס הכיר בו במספר הזדמנויות כנמל התעופה הטוב בעולם ובאירופה, והעניק לו דירוג של 4 כוכבים. מבחינת היקף תנועת המטען העוברת בנמל הוא ניצב במקום השלישי באירופה וה-14 בעולם, ובשנת 2007 שונעו דרכו 1,566,828 טונות של מטען.
תחבורה:
קיים שירות רכבת ישירה מהתחנה המרכזית באמסטרדם עד לשדה התעופה. הרכבות יוצאות מדי 10 – 15 דקות ומשך הנסיעה הוא כ – 20 דקות. תחנת הרכבת בשדה התעופה צמודה לבניין הטרמינל.
שירות אוטובוס סדיר ממרכז העיר עד שדה התעופה. שירות Zuidtangent הוא שירות מהיר, המפעיל שני קווים עד לשדה התעופה: קו 300 עובר בין היתר דרך Haarlem, Hoofddorp, Vijfhuizen ודרום מזרח אמסטרדם (6 פעמים בשעה, פעם בשעה בשעות הלילה) וקו 310 שעובר דרך New Vennep, Hoofddorp, Schiphol, Amsterdam Buitenveldert v.v (שני אוטובוסים בשעה, 4 אוטובוסים מ-new Vennep). הקו הפנימי 370 וקו 197 פועלים באזור שדה התעופה ועוברים דרך דרום ומרכז אמסטרדם. האוטובוסים יוצאים מרציף A7 מול אולם ה- Arrivals 2.
חברות השכרת הרכב הגדולות פועלות בשדה התעופה. נציגיהן יושבים באולם הפלאזה.
תעודת זהות:
מדינה: הולנד
ראש העיר: אברהרד ואן דר-לאן
תאריך ייסוד: 1300
שטח: 219 קמ”ר
גובה: 2 מטרים
אוכלוסייה: 825,080 (נכון ל־31 במרץ 2015)
במטרופולין 2,332,839 (2013)
צפיפות: 3506 נפש לקמ”ר (2013)
אזור זמן: UTC +1
www.amsterdam.nl – אתר רשמי
Besttravel