הונגריה – יותר ממה שאתה מצפה!
קטגוריה: טיסות לחו"ל, תאריך הוספה: 17.05.2018,
הונגריה (Magyarország) היא מדינה ללא מוצא לים הנמצאת במרכז אירופה. הונגריה גובלת באוסטריה, בסלובקיה, באוקראינה, ברומניה, בסרביה, בקרואטיה ובסלובניה. בשנת 1999 הצטרפה הונגריה לברית נאט”ו וב-2004 לאיחוד האירופי.
היסטוריה של הונגריה:
שרידים אנושיים ראשונים שנתגלו בחבל הארץ הפורה המהווה כיום את הונגריה מעידים כי האזור היה מיושב מזה כ-350,000 שנה. בסביבות המאה השמינית לפנה”ס התיישבו באזור הקלטים, ולאחר מכן הייתה הונגריה לחלק מן האימפריה הרומית.
מולדת המדיארים, ככל הידוע, שכנה במאגנה הונגריה, על נהר הוולגה, באזור בשקיריה דהיום. לקראת סוף המאה התשיעית לספירה, ככל הנראה בלחץ שבטים מתחרים על אזורי המחיה שלהם, יצאו המדיארים במסע מערבה בהנהגת מנהיגם ארפאד והם השתלטו על אזורי הונגריה.
לאחר שכבשו את הונגריה ב-896 המשיכו המדיארים בפשיטות לאירופה המערבית, עד שהוכו על ידי הקיסר אוטו הראשון בקרב במישור לך ב-955. לאחר מכן ביססו המדיארים על אדמת הונגריה ממלכה, ששמרה על הסדר הפיאודלי, וקיבלה את הנצרות. ב1526 ניצחו העות’מאנים בקרב מוהאץ’, והחלו מאה וחמישים שנות שלטון עות’מאני בהונגריה.
התבוסה בקרב מוהאץ’ הביאה לאובדן עצמאות הונגריה לשנים רבות. החלקים מהונגריה אשר לא נכבשו על ידי העות’מאנים סופחו לאוסטריה. ב1686 כבשו האוסטרים את בודה, וב-1699 בשלום קרלוביץ’ עברה הונגריה כולה לשליטת בית הבסבורג. המאה ה-18 הייתה תקופה של שקט ופיתוח כלכלי, תחת שלטונה של הקיסרית מריה תרזה, ויורשיה.
לאחר שדיכא הקיסר פרנץ יוזף את המהפכה בארצו הוא, פנה לדכא את המרידה ההונגרית. בשורה של קרבות, שבהם נעזרה אוסטריה בצבאו של הצאר ניקולאי הראשון, אשר פלש להונגריה מן המזרח, דוכא המרד ביד רמה. פשרה “Ausgleich” הביאה להקמת “האימפריה האוסטרו הונגרית” בשנת 1867. התקופה שלאחר מכן הייתה תקופת פריחה ושגשוג מדיני וכלכלי ברחבי הונגריה
הונגריה נכנסה אל מלחמת העולם הראשונה כחלק מהאימפריה האוסטרו הונגרית, כאשר ברקע הכניסה למלחמה בעיית המיעוטים הן באימפריה בכללותה והן בשטחי הונגריה. ב-16 בנובמבר 1918 הכריז הרוזן מיהאי קארוי על הקמתה של רפובליקה. משטרו של קארוי היה משטר כושל מבחינה מדינית וכלכלית, ולבסוף הוחלף ב-21 במרץ 1919 במשטר קומוניסטי שהנהיג בלה קון.
מדיניותה של הונגריה התמקדה בניסיון לקבל בחזרה את השטחים שאבדו. תוך כדי כך נקלעה הונגריה לברית עם אדולף היטלר, אשר תמך בה בבוררויות בינלאומיות שהחזירו לה את מקצת השטח, בשנים 1938 ו-1940.
הונגריה הצטרפה להיטלר במלחמתו בברית המועצות ביוני 1941. ב-19 במרץ 1944 כבשו הגרמנים את הונגריה שכן חששו כי ההונגרים מתכוונים להפר את הברית עמם, ולעבור לצידה של רוסיה. הכיבוש הביא עמו את השואה ליהדות הונגריה ומאות אלפים הושמדו במחנה המוות אושוויץ.
לאחר שחרור הונגריה מידי הנאצים, על ידי הצבא האדום, הפכה הונגריה לחלק ממדינות הגוש המזרחי, ולאחר ניסיון דמוקרטי כושל בשנת 1945 הפכה לדיקטטורה קומוניסטית סטליניסטית בראשותו של הדיקטטור מתיאש ראקושי.
בשנת 1956 התחולל מרד של האזרחים ההונגרים כנגד ההשפעה הסובייטית. נאג’ הכריז על פרישת הונגריה מברית ורשה ועל רפורמות כלכליות וחברתיות. המרד דוכא באכזריות על ידי הצבא הרוסי, עשרות אלפים נהרגו, נאג’ הוצא להורג. כ-200 אלף איש ניצלו את המצב, חצו את מסך הברזל וברחו למערב. במשך שלושים השנה שלאחר מכן נשלטה הונגריה על ידי יאנוש קאדאר הקומוניסט.
לאחר הדחתו של המנהיג הוותיק יאנוש קאדאר מתפקידיו בשנת 1988 החל שינוי מהיר שהוביל לבחירות חופשיות בשנת 1990, ובהן עלתה לשלטון קואליציית מרכז-ימין. כיום הונגריה היא מדינה דמוקרטית מרכז אירופית, החברה הן באיחוד האירופי והן בברית נאט”ו.
פוליטיקה בהונגריה:
נשיא הרפובליקה נבחר על ידי הפרלמנט כל5 שנים והוא משמש בעיקר כתפקיד טקסי אף על פי שאחד מתפקידיו הבכירים הוא מינוי ראש הממשלה. יאנוש אדר (János Áder; נולד ב-9 במאי 1959) הוא עורך דין ופוליטיקאי הונגרי, המכהן כנשיאה של הונגריה ממאי 2012.
ראש הממשלה אחראי על בחירת השרים לקבינט והוא היחיד בעל הזכות לפזר אותם. ראש הממשלה הנוכחי (2011) הוא ויקטור אורבן.
ב”אספה הלאומית” יש 199 חברים (היו כ-386 חברים בין 1990-2014), והיא משמשת כבית המחוקקים החד-ביתי (בשפה המקומית Országgyűlés), זאת הרשות הגבוהה ביותר במדינה ותפקידה לאשר את החוקים שראש הממשלה נתן עליהם את חסותו.
מתי לבקר בהונגריה?
תקופות האביב ,הקיץ והסתיו הם המומלצים ביותר לטיול בהונגריה. החודשים הטובים ביותר לטיול בהונגריה הם בחודשי האביב ,הקיץ והסתיו. חודשי הקיץ חמים אך ניתן לטייל בהם. מומלץ להגיע בין החודשים אפריל עד אוקטובר. בהונגריה יורד גשם גם בחודשי הקיץ אז אל תבהלו אם יום שמשי יהפוך ליום גשום. החודשים הגשומים ביותר בהונגריה הם בחודשי מאי, יוני ונובמבר. חודשי החורף הם קרים מאוד, מושלגים והטמפרטורות יורדות מתחת לאפס.
מטבע הונגרי:
בהונגריה עדיין משתמשים במטבע מקומי בשם פורינט (Hungarian Forint), המסומן גם בקיצורים HUF ו-Ft. מומלץ להחליף כסף מראש, על מנת שלא תצטרכו לשלם באירו או דולר, כיוון שזה לא משתלם ולא תמיד יסכימו לקבלו מכם ברחבי הונגריה מטבע זר. נכון לחודש 15/05 2017, שקל אחד שווה כ-75 פורינט ודולר אחד שווה כ-270 פורינט. בכל מקרה, מומלץ לברר את השער העדכני לתקופה בה תגיעו להונגריה.
מטבעות בשימוש: 5, 10, 20, 50, 100 ו-200 פורינט.
שטרות בשימוש: 500, 1,000, 2,000, 5,000, 10,000 ו-20,000 פורינט.
נמל התעופה הבינלאומי פרנץ ליסט (Budapest Ferenc Liszt International Airport)
נמל התעופה הבינלאומי פרנץ ליסט (BUD) הוא נמל התעופה הבינלאומי הגדול בהונגריה, נמצא במרחק של כ-16 ק”מ מזרחית לבודפשט. נמל התעופה נקרא על שמו של המלחין ההונגרי פרנץ ליסט. ב-2012 עברו בנמל התעופה כ-8.5 מיליון אנשים. נמל התעופה משמש כבסיס אם לחברות ויז אייר וריאנאייר.
בשדה פרנץ ליסט:
מסעדות, חנויות, מרפאת שיניים, דואר, כספומטים, שירותי המרת מטבע חוץ, מרכז כנסים, טרקלין עסקים, חדרי ישיבות, חדר תפילות, סוכנות נסיעות, השכרת רכב, שטיפת רכב, אזורי עישון, אינטרנט אלחוטי.
באזור ה- SkyCourt ניתן למצוא מותגי יוקרה כגון ברברי, הוגו בוס, ראלף לורן, Montblanc וסברובסקי; חנויות מזכרות וקיוסקים. יש כמה חנויות בטרמינלים 1 ו –2, אך הן נועדו בעיקר למכירת מגזינים ועיתונים וכמובן כמו בכל נמל תעופה, מגוון רחב של מסעדות ובתי קפה.
טרמינלים בנמל התעופה הבינלאומי פרנץ ליסט:
בנמל התעופה ישנם ארבעה בתי נתיבות. טרמינל 1 המיועד לטיסות מוזלות, טרמינל 2A, טרמינל 2B וטרמינל קטן המיועד לתקופות עמוסות, בעיקר בקיץ. הטרמינלים B1 ו-B2 נמצאים בסמיכות זה לזה, אך טרמינל 1 נמצא 7 קילומטרים מערבה. קו אוטובוס מקשר בין הטרמינלים.
מ2008 כל הטיסות המגיעות ממדינות החתומות על אמנת שנגן יגיעו לטרמינל 2A וטיסות ממדינות המגיעות ממדינות הלא חתומות על האמנה יגיעו לטרמינל 2B. גם טרמינל 1 המיועד לטיסות מוזלות חולק כך.
תחבורה:
רכבת: ישנן כמאה רכבות המגיעות לבודפשט משדה התעופה בכל יום. הנסיעה נמשכת פחות משעה, וניתן לקנותם מ Tourinform בטרמינל 1. הרציפים מחוברים לטרמינל 1 באמצעות גשר להולכי רגל שאורכו כ200 מטר
אוטובוס: הכי כדאי להגיע משדה התעופה ואליו במיניבוס של שדה התעופה (Airport Minibusz) השייך לרשות שדות התעופה המקומית. החברה אמינה ודייקנית, הנהגים דוברים כמה שפות, ואתם תגיעו היישר ליעדכם. תחנת האוטובוס נמצאת כ 60 מטר מהיציאה מטרמינל1. ניתן גם לקחת את הקו הכחול M3, שפועל כל 10-30 דקות לכיכר פרנץ דיאק במרכז בודפשט.
מונית: ישנה תחנת מוניות מחוץ לטרמינל 2B. צריך להקפיד לקחת מונית מורשית עם שלט קבוע על גב המכונית.
אתר: www.bud.hu
טלפון נמל התעופה הבינלאומי: +361 296 70 00
Besttraval